top of page
dorp.jpg

Gouden weken challenge

De sleutel tot een sterk schooljaar

Gouden weken challenge - Week #1

Podcast cover.jpg
Beluister de podcast - klik op de foto
Gouden Weken  #1  Gouden Bril.jpg
Gouden Weken  #1  Gesprekskaarten.jpg
Gouden Weken  #1  Bingo.jpg
Download deze documenten - klik op de gewenste afbeelding

Wat is Succesia's Gouden weken Challenge?

Succesia is een (online) belevingswereld zich richt op het vergroten van het welzijn van kinderen en jongeren.

De Gouden Weken Challenge is een inspirerend en praktisch programma speciaal ontworpen voor onderwijsprofessionals om het nieuwe schooljaar sterk en effectief te beginnen. De eerste weken van het schooljaar, ook wel de "Gouden Weken" genoemd, zijn cruciaal voor het leggen van een stevige basis voor een positieve groepsdynamiek en het welzijn van leerlingen.

Wie kan deelnemen aan de Succesia's Gouden weken challenge?

De Succesia's Gouden weken Challenge is ontworpen voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt, waaronder leerkrachten (ook startende leerkrachten zeker welkom), leerondersteuners, opvoeders, zorgverleners zoals psychologen, orthopedagogen, logopedisten en kindercoaches. Het programma biedt waardevolle inzichten en praktische handvatten om de start van het nieuwe schooljaar zo vlot en constructief mogelijk te laten verlopen.

Hoe doe je mee?

Het enige wat je hoeft te doen is de Facebook pagina en/of Instagram pagina van 't Zonnekind te volgen. De hele Gouden weken Challenge zal via de socials plaats vinden. 

VOLG ONS OP FACEBOOK   |   VOLG ONS OP INSTAGRAM

Wanneer start de Gouden weken Challenge?

De Succesia's Gouden weken Challenge start op maandag 2 september '24 en loopt tot vrijdag 25 okjtober '24. 

8 weken lang nemen we je mee op een onvergetelijke reis met talloze inzichten en tonnen inspiratie die jij vanaf dag 1 in jouw klasomgeving of school kunt integreren.

Succesia Summerschool by 't Zonnekind.jpg

Inhoud van de Gouden Weken challenge

Week 1 - 2 september 2024

De Gouden Weken vormen de start van een succesvol schooljaar, waarin je als leerkracht de basis legt voor een hechte klasgroep en een positieve leeromgeving. Deze weken zijn niet alleen essentieel voor startende leerkrachten, maar bieden ook voor ervaren onderwijsprofessionals een kans om hun aanpak te vernieuwen en te versterken. Door een 'gouden bril' op te zetten, kijk je bewust naar de kracht van elke leerling en creëer je een omgeving waarin iedereen kan stralen en groeien.

Week 2 - 9 september 2024

In Week 2 richten we ons op het beeld dat we als leerkrachten hebben van het kind aan het begin van het schooljaar. Helaas worden deze eerste indrukken vaak beïnvloed door de meningen van collega's, waardoor een kind al snel een stempel krijgt. We nodigen je uit om voorbij deze vooroordelen te kijken en elk kind te zien als een uniek individu, gevormd door zijn of haar eigen context en omstandigheden.

Week 3 - 16 september 2024

Week 3 draait om het creëren van een veilige klasomgeving, de basis voor een hechte en succesvolle groep. Als leerkracht speel je een cruciale rol door vertrouwen op te bouwen, duidelijke verwachtingen te stellen en een cultuur van respect te bevorderen. Samen met je leerlingen werk je aan een sfeer waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt, zodat elke leerling zich vrij voelt om te leren en te groeien.

Week 4 - 23 september 2024

In week 4 ligt de focus op het creëren van een sterke verbinding met elk kind. Jouw communicatie is het krachtigste instrument om vertrouwen op te bouwen, terwijl nabijheid en coregulatie helpen om een emotionele band te versterken. Door oprechte aandacht en betrokkenheid te tonen, leg je de basis voor een diepe, ondersteunende relatie waarin elk kind zich veilig en begrepen voelt.
 

Week 5 - 30 september 2024

Week 5 gaat over het opbouwen van vertrouwen, zowel tussen jou en elke leerling als tussen de leerlingen onderling. Vertrouwen is de sleutel tot een veilige en positieve groepsdynamiek, wat niet alleen het leren bevordert maar ook een krachtige preventie vormt tegen pesten en andere negatieve gedragingen. Door vertrouwen te cultiveren, creëer je een klasomgeving waarin respect, samenwerking en wederzijds begrip centraal staan.

Week 6 - 7 oktober 2024

In week 6 richten we ons op het bevorderen van groepsvorming en een positieve groepsdynamiek. Dit proces is essentieel om uitsluiting te voorkomen en inclusie te bevorderen, waardoor elke leerling zich gewaardeerd en betrokken voelt. Door bewust te werken aan een hechte groep, creëer je een klasomgeving waar samenwerking en respect de norm zijn, en waar iedereen de kans krijgt om mee te doen.

Week 7 - 13 oktober 2024

In week 7 staat de samenwerking met ouders centraal, waarbij je tijdens het eerste oudercontact de inzichten uit de Gouden Weken kunt delen. Dit is het moment om ouders te betrekken bij de positieve start die je met hun kind hebt gemaakt, en om een gezamenlijke visie te bespreken die gericht is op de groei en ontwikkeling van hun kind. Door open communicatie en een partnerschap aan te moedigen, versterk je de band tussen school en thuis, wat essentieel is voor het succes van elk kind.

Week 8 - 20 oktober 2024

In week 8, sluiten we de Gouden Weken Challenge af met de introductie van de concepten van 'Nieuwe Autoriteit'. In plaats van straffen, dat steeds minder effectief is, richt deze aanpak zich op het bevorderen van veiligheid, verbinding en vertrouwen in de klas. Door als leerkracht stevig aanwezig te zijn en relaties centraal te stellen, creëer je een omgeving waarin positieve gedragingen worden versterkt en leerlingen zich ondersteund voelen in hun ontwikkeling.

WEBINAR 'De sleutel tot een sterk schooljaar'

Het gratis en exclusieve webinar "De Sleutel tot een Sterk Schooljaar" biedt onderwijsprofessionals praktische inzichten en bewezen strategieën om het schooljaar succesvol te starten. Ontdek hoe je met de juiste aanpak een hechte klasgroep kunt vormen, conflicten kunt vermijden, en een veilige leeromgeving kunt creëren. Dit webinar geeft je de tools om een sterke basis te leggen voor een jaar vol groei, verbinding en positieve groepsdynamiek.

vanessa lauwers.jpg

Succesia creator, Vanessa Lauwers, bezielster van 't Zonnekind

Vanessa Lauwers is de bezielster van 't Zonnekind en de bedenkster van Succesia. Met meer dan 20 jaar ervaring in het werken met kinderen, jongeren en volwassenen heeft ze een diepgewortelde passie voor het bevorderen van het welzijn van kinderen & jongeren. Haar persoonlijke missie is om hen te laten stralen. Maar ook om professionals te ondersteunen die elke dag een positieve impact hebben op het leven van kinderen/jongeren. Haar werk bij 't Zonnekind en de creatie van Succesia weerspiegelen haar toewijding aan het verhogen van het welzijn van kinderen en het ontwikkelen van hun unieke talenten, binnen het onderwijs en daarbuiten.

Eenhoorn Kostuum

Julie de la Rambelje

Julie de la Rambelje is psychologische consulente, juf en aanvangsbegeleidster. Dat geeft haar heel wat praktijkervaring. Uit haar eigen struggle als juf ontdekte ze het belang van de Gouden Weken. Iets wat ze de startende leerkrachten tijdens de aanvangstbegeleidingen maar al te graag meegaf...

Wat kost deelname aan de Summerschool?

't is helemaal GRATIS. Je volgt rechtstreeks via onze social media platformen Instagram en/of Facebook. Tijdens deze 8 weken overspoelen we onze media met tips, trics, podcasts en zoveel meer speciaal voor jou dat je een goede start maakt samen met de leerlingen van dit nieuwe schooljaar.

VOLG ONS OP FACEBOOK   |   VOLG ONS OP INSTAGRAM

Wat je mag verwachten van deze Summerschool

Wekelijkse podcast

Elke vrijdag komt er een nieuwe podcastaflevering online. Elke aflevering biedt inzichten en praktische tips over hoe je een sterke klasgroep kunt vormen, conflicten kunt beheren, en een positieve leeromgeving kunt creëren.

Gratis Webinar

Dit interactieve webinar helpt je om de fasen van groepsontwikkeling te herkennen en effectief te begeleiden, met concrete strategieën die je direct kunt toepassen in je klas.

Actieve community

Sluit je aan bij een levendige online community van gelijkgestemde collega’s waar je ervaringen kunt delen en van elkaar kunt leren.

Inspirerende posts

Gedurende de challenge krijg je opdrachten en uitdagingen die je helpen om de kennis uit de podcasts en het webinar in de praktijk te brengen.

bottom of page